Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Noderīga informācija par kredītiem 2014. gadā
Publicēts 16. martā, 2014.
Kredīti mīl, kad maksājumi tiek veikti savlaicīgi, bet nauda – kad to skaita. Šo zelta likumu vajag atcerēties katru reizi, kad ņemsi kredītu. Gudriem.lv atgādina par jaunievedumiem un tendencēm kredītu nozarē.

1.Nepaļaujies uz Hipotekāro kredītu

Ja 2014.gadā plānoji ņemt hipotekāro kredītu, iesakām pasteigties, jo jau marta beigās – aprīļa sākumā bankas var uz laiku pārtraukt hipotekāro kredītu izsniegšanu. Kādēļ tā? Šis lēmums balstās uz novembra mēnesī pieņemto „atstāto atslēgu principu” nekustamajiem īpašumiem, ko Saeima apstiprināja otrajā lasījumā. Bankas brīdināja, ja principu pieņems galīgajā lasījumā, tad hipotekāro kredītu izsniegšanu Latvijā slēgs pavisam. 

Februāra sākumā sešpadsmit Latvijas bankas, filiāles  un Latvijas Komercbanku asociācija oficiālā vēstulē brīdināja, ka hipotekārā kreditēšana Latvijā lielākai daļa cilvēku tiktu slēgta, ja tiks pieņemti grozījumi Maksātnespējas likumā, kas ļauj aizņēmējiem dzēst savas kredītsaistības pret banku, pamatojoties uz „atstāto atslēgu principu”.

Ja grozījumi tiks pieņemti un stāsies spēkā, kārtība var būt šāda: pēc ieķīlātā īpašuma pārdošanas izsolē, kreditors, piemēram, banka, kas izsniegusi hipotekāro kredītu, zaudē tiesības pieprasīt parādu no aizņēmēja un aizņēmēja saistības pret kreditoru tiek automātiski dzēstas. Turklāt šajā gadījumā tiek dzēstas ne tikai aizņēmēja, bet arī galvotāju saistības. Saskaņā ar finansistiem, pēc šī principa stāšanās spēkā, būtiski pieaugtu pirmās iemaksas apmērs (līdz pat 50% pašreizējo 20% vietā) un procentu likmes hipotekārajiem kredītiem (2-3 reizes) , kā rezultātā šāda veida aizdevumi vairumam iedzīvotāju Latvijā vairs nebūtu pieejami.

2.Ātrie kredīti

Šajā jomā, pēc debatēm un diskusijām pagājušajā gadā, tirgū palikuši galvenokārt stabilie un uzticamie uzņēmumi, kuriem ir aptuveni  līdzīgi darbības principi: ja steidzami ir vajadzīga nauda, tad ir iespējams saņemt to pietiekami ātri. Gudriem.lv atgādina, ka ātrāk un labāk salīdzināt ātro kredītu nosacījumus var šeit.

3.Deklarē aizdevumus

Svarīgs jaunums – līdz 30. jūnijam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) nepieciešams deklarēt aizdevumu, kas pārsniedz 15 000 eiro. Ja deklarācija netiks veikta laicīgi, nāksies maksāt ienākuma nodokli attiecīgajai  summai.

Ņem vērā, nav nepieciešams deklarēt visus kredītus, bet tikai tos, kurus esi saņēmis no privātpersonām - draugiem vai paziņām, vai juridiskām personām, piemēram, darba devēja. Šis noteikums neattiecas uz kredītiem, kurus izsniegusi banka, ātrās kreditēšanas vai patēriņa kredītu izsniegšanas uzņēmumi. Tāpat tas neattiecas uz aizdevumiem starp ģimenes locekļiem – piemēram, ja tēvs aizdod naudu dēlam. Turklāt, arī tad, ja aizdevums saņemts no sveša cilvēka vai uzņēmuma, bet tērēts, lai apmaksātu mācību maksu vai veselības aprūpes izdevumus, maksāt ienākuma nodokli nav nepieciešams. Protams, šādā gadījumā jābūt apliecinošiem dokumentiem – čekiem vai kvītīm. 

Kas Tevi sagaida pēc kredīta deklarēšanas? Kredīts jāatdod 72 mēnešu laikā no aizdevuma brīža. Ja tas netiks izdarīts, būs jāmaksā ienākuma nodoklis. Šādi noteikumi ieviesti, lai cīnītos ar algu izmaksu aploksnēs, kad uzņēmumi saviem darbiniekiem it kā izmaksā aizdevumu, tādējādi izvairoties no nodokļu maksāšanas.


Komentāri (1)
Andris: Pavisam jau neslēgs.. Būs grūtāk saņemt!
22/10/2014 22:41
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: